Juli vandring i Kilsbergen

IMGP8860Då var det dags för ännu en vandring i Kilsbergen.
Tar som vanligt bussen upp till ett samhälle med Coop Konsum matbutik och stålfabrik strax nedanför Kilsbergen och börjar gå uppåt längs sluttningarna. Utmed första backen växte det blåsippor i våras, nu växer det  smultron istället.

Stannar till vid en bäversjö och tar fram kikaren kikaren, inga färska spår. Men en snok kommer simmandes i vattnet.

Efter en klunk vatten fortsätter jag upp över ett hygge, bakom mig har jag en vy ut mot Närkeslätten. Efter ett par kilometer kommer jag upp på Storstenshöjden och tar fruktpaus. När jag sitter där o njuter av solen, kommer en Örebro klubb joggandes upp för backen. Rätt onödigt med skidliftarna när man kan springa egentligen. Växlar ett par ord innan jag traskar vidare. Rätt trevligt när man möter folk i skogen att ordväxla med.

Tips klicka på en bild för att se större

En bit längre bort blir det ytterligare en paus i vandringen. Får syn på en bäver i ett vattendrag. Håller mig stilla, efter en stund simmar han tillbaks mot stranden och fortsätter äta på sin pinne. Simmar lite till, röjer lite buskar och så vidare. Rätt som det är får jag syn på en till bäver, de möts i vattnet, den ene verkar försvinna och den andre fortsätter greja i viken.

På öarna i sjön står en del gammla torrrakor, vilket ger ett intryck av att skogen är gammal, lite vildmarkskänsla.

Till sist kommer jag fram till en fin plats att slå läger på. Tar ett par bilder innan jag blåser upp liggunderlag och rullar ut sovsäcken. Tar ett par bilder i skogen och fascineras av lysmaskarna som sitter och lyser som diodlampor lite här och där.

Tips klicka på en bild om du vill se den större

Kryper ner i sovsäcken. Ovanför mig blinkar stjärnorna mellan vajande furor och gluggar i molntäcket. Väderprognosen hade utlovat, vad jag kunde minnas, klart och uppehåll men vaknar nån timme senare av att det börjar regna. Hade inget tak och kunde inte se något regnskydd. Lika bra att packa ihop och fortsätta vandringen innan allt blev blött och kallt.

Vid Ånnaboda har serveringen nattstängt, men vid sjön är det några som grillar, ett par andra sitter i värmestugan efter ett morgondopp. Tittar ut över sjön och fåglarna. Lite dimma sveper över vattnet med vindens fart. Efter en stund fortsätter jag upp till Storstenshöjden för att se gryningen därifrån innan jag fortsätter till bussen hem. Går på vägar i morgonsolens sken.

Utsikt från Storstenshöjden. Kicka på en bild om du vill se större.

Comments are closed.